Zorg voor jezelf
Blog

PGO-pioneers zoeken elkaar op

Quli behoort net als Uw Zorg Online (UZO) tot HCI – Health Cloud Initiative. Mensen vragen naar ‘de verschillen’ en ‘hoe verder’. Gideon Kreytz van HCI weet dat als geen ander te duiden in een artikel dat is gepubliceerd op Dutch Health Hub. Gideon maakt daarin onderscheid tussen logistieke en zorg-gerichte functies.

Twee platforms samenbrengen

Uw Zorg Online verzorgt al vele jaren logistieke functies voor huisartsen en andere zorgaanbieders in de eerste lijn. Denk aan het maken van afspraken, het aanvragen van herhaalmedicatie, het inzien van je dossier en het uitwisselen van berichten (mail). Deze functies worden inmiddels door bijna 4 miljoen mensen gebruikt. Quli richt zich van meet af aan op zelf- en samenredzaamheid voor met name mensen in kwetsbare omstandigheden. Het samenbrengen van deze twee platforms, die beide ook het MedMij-label hebben, leidt tot een digitale omgeving waarin mensen meer autonomie en regie hebben en zinvol digitaal samenwerken in een combinatie van sociaal en professioneel netwerk. Een netwerk dat uniek is per mens. En die mens is de enige constante in alle zorgprocessen. Ons doel is een breed scala doelgroepen en eindgebruikers laagdrempelig en gebruiksvriendelijk toegang te geven tot hun gegevens, digitaal te laten samenwerken met professionals en daarbij optimaal te ondersteunen.

Gegevensbeschikbaarheid heeft waarde

Het gebruik van een systeem mag, ook vanuit overheidsperspectief, nooit een doel op zich zijn. Het gaat er namelijk niet om hoe vaak jij dit gebruikt. Dat is alsof er een brandblusser in huis hangt en je na een jaar constateert: hij is nog nooit gebruikt, dus ik haal hem maar weg. Hij heeft dus geen waarde? Nee, het heeft waarde omdat hij er is. Dat is met zorggegevens hetzelfde. Die gegevensbeschikbaarheid voor mensen heeft waarde. Als je gegevens beschikbaar maakt, dan gaat zich dat vanzelf verder ontwikkelen richting zelfmanagement en samenwerking in het persoonlijke netwerk van de mens.

Als het voor mij als mens interessant is om in een digitale omgeving te zitten waar ik eigen registraties en metingen kan combineren met die van mijn huisarts, dan zal ik dat doen. Voor de ene persoon heeft dat waarde, maar voor de ander helemaal niet. Er zijn natuurlijk veel mensen met beperkingen, chronische aandoeningen of bezig met veranderingen waarvoor data en digitale ondersteuning een wereld van verschil kan maken. En dat zijn wellicht ook de mensen die naast persoonlijk direct contact ook graag digitaal samenwerken met ervaringsdeskundigen en professionals. Bijvoorbeeld voor een actuele of nopende korte vraag of vinger aan de pols.

Het hele artikel vind je hier.

Hoe dan ook, mensen moeten kunnen rekenen en vertrouwen op de (digitale) participatie van professionals en zorgorganisaties.

Versterk de mens, verlicht de zorg!