Een zorgverlener weet niet altijd welke medicijnen een patiënt gebruikt. Bijvoorbeeld wanneer een patiënt na een doorverwijzing op het spreekuur komt. Of wanneer een patiënt buiten de openingstijden van de eigen huisarts hulp nodig heeft van een andere arts. Patiënteninformatie over bijvoorbeeld medicatie, bloedwaarden en overgevoeligheden is opgeslagen in verschillende systemen bij: huisarts, apotheker, specialist, tandarts of psychiater. Het gebrek aan actuele en volledige gegevens veroorzaakt risico’s voor met name kwetsbare patiënten. Het hindert veilige zorg. Daarnaast kost het gebrek aan overzicht onnodig veel tijd en energie om gegevens te achterhalen. Het programma ‘Samen voor medicatieoverdracht’ werkt aan goede, complete elektronische overdracht van medicatiegegevens. Voor een actueel en compleet medicatie-overzicht voor iedere zorgverlener en iedere patiënt.
Digitale gegevensuitwisseling en tweerichtingsverkeer bij medicijngebruik is belangrijk. De patiënt/cliënt en eventueel naasten hebben hier een belangrijke rol in. Door deel te nemen aan het programma ‘samen voor medicatieoverdracht’, kan Quli gaan helpen:
1. De patiënt of cliënt kan niet alleen informatie raadplegen maar ook terugsturen naar de zorgverlener. Bijvoorbeeld over innamegedrag, om te zeggen dat er bijwerkingen optreden of als het overzicht niet klopt.
2. Veel mensen hebben medicatie via meerdere voorschrijvers en verstrekkers (met verschillende portalen) en daarnaast zelfmedicatie. Door zelf overzicht te hebben, kun je regie nemen en professionals helpen.
3. Allergieën, intoleranties, overgevoeligheden en wilsbeschikking horen juist, volledig, gemakkelijk en waar nodig bekend te zijn (in het persoonlijke zorgnetwerk van de patiënt dat altijd groter is dan één zorgaanbieder).
4. Quli ondersteunt overzicht/inzicht, inname/toediening, context-informatie (Kijksluiter) en in het bijzonder de rol van naasten.
Meer informatie over het programma: Samen voor medicatieoverdracht.