Meer dan tien jaar geleden richtten vijf innovatieve bestuurders Quli op. Precies met dit thema van Zorginstituut Nederland (ZN): zelf- en samenredzaamheid. ZN schrijft: “We moeten zorg zien als aanvulling op wat iemand zelf kan en samen met zijn omgeving kan oplossen. En niet meer als dé oplossing. Daarvoor moeten we meer de nadruk leggen op de samenredzaamheid van mensen”. Met elkaar verbonden, digitaal ondersteund, in de driehoek: mens – sociaal netwerk – professioneel netwerk. Organisatie- en segment-overstijgend.
De oprichters van Quli dachten en handelden vanuit de mens. De mens, die niet meer digitaal wordt buitengesloten. Die wordt ondersteund door ‘het systeem van de mens’. Dat wordt gekoppeld aan het digitale aanbod van zorgaanbieders en andere organisaties. Gericht op autonomie en regie. Gericht op Quality of Life (Qu-Li). Hiervoor is het noodzakelijk dat mensen hun gegevens kunnen ‘verzamelen en delen’, inclusief hun eigen registraties. En dat zij, ook digitaal ondersteund, kunnen communiceren in hun netwerk. Een sociaal netwerk waar meer van wordt gevraagd en dat zelf vragen heeft. Een zorgnetwerk dat altijd groter is dan één zorgaanbieder. Dat is actueler dan ooit.
Bekijk deze film (uit 2017) van gebruikers van Quli: Quli, gebruikers aan het woord
Veel bestuurders en professionals gaan ervan uit dat patiënten hun spullenboel moeten gebruiken. Ook als dat meerdere systemen zijn en het zorgnetwerk van de patiënt altijd groter is dan één aanbieder. Beter is dat professionele systemen goed worden gekoppeld met het systeem van de mens:
1. Het ‘systeem van de mens’ is ingericht op digitale toegankelijkheid, passend taalgebruik, contextinformatie en inzet van naasten.
2. Veel zorgaanbieders hebben meerdere systemen. Naast functionaliteit en gegevens van meerdere zorgaanbieders, zijn eigen functionaliteit en eigen registraties van de mens toenemend van belang.
3. Mensen hebben een zorgnetwerk dat groter is dan één zorgaanbieder. Met name in ggz en care zijn daarnaast ook professionals en organisaties van buiten de zorg betrokken. Denk aan scholen en sociaal domein.
Adagium is dus, breng mogelijkheden naar de mens in plaats van de patiënt naar ieder systeem.
Versterk de mens, verlicht de zorg!
Hans ter Brake
september 2024