AAA

8 april 2017

Ontwikkeling van gebruiksvriendelijke ehealth

Op 16 maart verzorgde Michel Lohr van Quli een presentatie en workshop over “gebruiksvriendelijke ehealth”. Hij inspireerde zaal en betrokkenen met de aanpak de Quli daarin de afgelopen tijd heeft gehanteerd.

Hoe zorg je dat ehealth-diensten gemakkelijk te gebruiken zijn en dat de informatie die wordt overgedragen toegankelijk is? En hoe betrek je gebruikers bij dit proces? Michel’s presentatie leverde vermeldingen in maar liefst drie artikelen op:

Deze workshop was een samenwerking van Pharos en Nictiz. Gebruiksvriendelijkheid is een voorwaarde voor succesvol gebruik van ehealth. Voor het slagen van ehealth-diensten is gebruiksvriendelijkheid belangrijk. Het gaat dan bijvoorbeeld om factoren als functionaliteit, toegankelijkheid, snelheid, efficiëntie en persoonlijk contact.

Maar gebruiksvriendelijkheid is niet alles. Facebook, Twitter en Instagram, echt gebruiksvriendelijk zijn ze niet, maar ze worden wel door heel veel mensen gebruikt. Gebruiksgerichtheid lijkt dus primair. Een recent boek wat zeer de moeite waard is, is ‘Drive’ van Daniel Pink. In een notendop: mensen worden intrinsiek gemotiveerd als er voldaan wordt aan drie kernbegrippen. Autonomy, het vermogen om zelf keuzes te maken en strategieën te kiezen. Mastery, de notie dat je iets leert beheersen en ergens goed of steeds beter in wordt; en Purpose, de perceptie dat datgene wat je doet zinvol is en een doel dient. Dus als we een app maken om mensen iets over zichzelf vast te laten leggen of ander gedrag te omarmen, stel jezelf dan de vraag:

  1. Geeft de app de gebruiker Autonomy in hoe de app te gebruiken en zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden? Of is het ‘niet zeuren, gewoon doen’ ?
  2. Krijgt de gebruiker door de app de ervaring dat hij/zij ergens beter in wordt? Een gevoel van Mastery, van beheersing, met de bijbehorende trots dat al die inspanning ergens goed voor was?
  3. Geeft de app de gebruiker een duidelijke ervaring van Purpose (doel of beloning). En, dat is niet hetzelfde als het doel waarmee de app gemaakt is! De vraag is hier: ervaart de gebruiker die purpose ook?

Als één van de drie vragen “nee” is, dan kun je de hoop op langdurige trouw van de gebruiker om via de app duurzaam data door te geven wel opgeven.

Meer informatie: We willen een app… ? (part 2)

Ga naar Nieuws

20 april 2017

GetGrip wint Jan van der Kruis Innovatieprijs 2017

Nadat we eerder al berichtten dat GetGrip genomineerd was, kunnen we nu de dames Marion Jongerius en Ilse van Assen van Emoelens  van harte feliciteren met het binnenhalen van de Jan van der Kruis Innovatieprijs 2017. De Jan van der Kruis Innovatieprijs is een innovatieprijs die bedoeld is voor ieder­een die een brug wil slaan...

Lees verder

19 april 2017

Quli “in voor zorg 2009-2017”

Op 19 april 2017 verscheen de eindpublicatie In voor zorg! 2009-2017 met een overzicht van behaalde resultaten. De publicatie werd tijdens het eindcongres van In voor zorg! aangeboden aan demissionair staatssecretaris Martin van Rijn. Quli wordt er vele keren in genoemd met concrete resultaten, business cases en verander- en implementatie-aanpakken. De eindpublicatie toont aan de...

Lees verder

7 april 2017

GetGrip genomineerd voor Jan van der Kruis Innovatieprijs

De emotieapp GetGrip is genomineerd voor een bijzondere prijs. De Jan van der Kruis Innovatieprijs is bedoeld voor het initiatief dat als beste een brug slaat tussen onderzoek en praktijk. GetGrip van Marion Jongerius en Ilse van Assen van Emoelens leert de gebruiker meer grip te krijgen op eigen emoties en gedrag. Emoelens heeft in...

Lees verder

Informatie en Servicedesk

Kantoor Haaksbergen
Blankenburgerstraat 41 A
7481 EA Haaksbergen
servicedesk@quli.nl
026-7920000

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×