Zorg voor jezelf

PGO: Persoonlijke Gezondheidsomgeving

Wat is een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO)?

Vanaf 1 juli 2020 heeft iedere Nederland het recht om gratis en elektronisch de eigen zorggegevens in te kunnen zien. Dit betekent dat jij op elk moment online bij al jouw zorgorganisatie kan zien welke afspraken je hebt (of gehad), welke medicijnen je hebt en wat voor behandelplannen of notities er over jou zijn.

Je kunt bij elke zorgorganisatie apart online inloggen om zo je gegevens bij elkaar te verzamelen, maar er is een handigere oplossing: een PGO. Dit staat voor Persoonlijke GezondheidsOmgeving. Het is een veilige online plek waar jij alle informatie over jouw gezondheid kan vinden. Jouw eigen medische dossier.

Het mooie van een PGO (Persoonlijke GezondheidsOmgeving) is dat dit al jouw gegevens van verschillende zorgorganisaties bij elkaar brengt op één plek. Je hoeft dus maar één keer in te loggen en één wachtwoord te onthouden. En omdat de PGO direct gekoppeld is met bijvoorbeeld jouw ziekenhuis, huisarts en apotheek, is de informatie die je ziet altijd up-to-date.

Mijn Quli op de tablet - Persoonlijke gezondheidsomgeving

Maak een gratis PGO aan

Voor wie is een Persoonlijke Gezondheidsomgeving?

Persoonlijke Gezondheidsomgeving voor iedereen die gezond wilt blijven

Een PGO (Persoonlijke GezondheidsOmgeving) is handig voor alle mensen die gezond willen blijven. Je kunt bijvoorbeeld je smartwatch koppelen, je stappen tellen en thuis regelmatig je hartslag of bloeddruk meten. Maar je kunt ook ehealth programma’s volgen om beter met stress om te leren gaan of gezonder te gaan eten.

App en watch Quli - Persoonlijke gezondheidsomgeving

 

PGO voor patiënten met een chronische ziekte

Zo’n 20% van de Nederlands is chronisch ziek. Denk aan diabetes, hart- en vaatziekten, problemen met de luchtwegen of een andere chronische aandoening. Chronisch betekent dat je niet meer beter wordt, maar met de ziekte moet leren leven. Een Persoonlijke gezondheidsomgeving kan helpen door je herinneringen te sturen, inzicht te krijgen en gegevens te delen met al jouw zorgaanbieders in één keer. Dat geeft vertrouwen.

 

PGO voor mantelzorgers

Sommige patiënten zijn niet in staat zelf over hun zorg te beslissen. Bijvoorbeeld mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking of dementie. Mantelzorgers moeten dan beslissingen voor hen maken. Het is dus heel belangrijk dat zij precies weten wat er medisch speelt bij deze persoon. Met een PGO kan de mantelzorger alle borginformatie inzien en communiceren met de zorgverleners.

 

PGO voor zwangere vrouwen

Als je zwanger bent komt er nogal veel op je af. Niet alleen veel informatie, maar ook veel mensen. De verloskundige, gynaecoloog, kraamverzorgende: er zijn altijd meerdere zorgverleners bij betrokken. Het helpt als deze allemaal toegang hebben tot dezelfde informatie. En jij kan snel en makkelijk nalezen wat er besloten is. Dat geeft rust.

Zwangere vrouw met tablet

Wat kun je met een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO)?

Met een Persoonlijke gezondheidsomgeving krijg jij grip op jouw zorg. Je kunt al jouw borggegevens bekijken op één plek. Jouw afspraken, behandelplan, ontwikkelingsplan, testuitslagen en noties van zorgverleners. Van ziekenhuis tot huisarts, zorgorganisatie, patiëntenfederatie tot apotheek. Alles in één keer. Dat geeft rust.

Jij kunt ook zelf informatie delen over jouw zorg zoals doelen, metingen, gevoelens, foto’s, video’s en uitleg. Niet alleen met de borgprofessionals, maar ook met jouw eigen zorgnetwerk. Kies zelf wat jij deelt met jouw huisarts, mantelzorger, die vriendin die graag wilt weten hoe het met je gaat en de zorgvrijwilliger die jou zo goed mogelijk wilt helpen.

Quli schematische weergave - Persoonlijke gezondheidsomgeving

 

Voordelen van een PGO

Bekijk alle zorginformatie op één plek

Alle zorgorganisaties hebben natuurlijk informatie en plannen voor jou. Met een PGO kan je deze allemaal op één plek bekijken, met één wachtwoord. Geen gedoe.

 

Deel makkelijk jouw medicijnenoverzicht

Al jouw zorgverleners hebben meteen een overzicht van alle medicijnen die jij nu slikt. Dat is erg belangrijk als je bijvoorbeeld wordt opgenomen in het ziekenhuis of als je nieuwe medicijnen krijgt. Niet alle medicijnen werken goed samen en je hebt niet altijd een up-t0-date lijst bij je. Nu wel!

 

Bepaal zelf welke zorggegevens jij deelt

Een PGO is een Persoonlijke Gezondheidsomgeving. Persoonlijk betekent dat dit helemaal van jou is. Jij bepaalt welke informatie jij deelt en met wie. Je kunt je eigen doelen stellen, metingen delen en een uitleg over jouw situatie schrijven. Zo hoef je niet telkens hetzelfde verhaal te vertellen aan elke nieuwe zorgverlener waar je terecht komt.

 

Leg makkelijk contact met jouw zorgprofessional

Een PGO heeft mogelijkheden om met jouw zorgprofessional in contact te komen. Of het nu gaat om berichten sturen, foto’s of video’s delen of beeldbellen: jij kan veilig en makkelijk contact zoeken op jouw moment en jouw manier.

 

Houd jouw informatie veilig

PGO’s moeten allemaal voldoen aan eisen over veiligheid. Daarvoor is het MedMij-label. Als je ziet dat een PGO dit label heeft, Logo MedMij weet je dat zij gecontroleerd zijn op hoe veilig hun programma’s zijn. Je weet dan zeker dat alleen jouw zorgnetwerk jouw informatie leest. De PGO mag geen informatie van jouw delen behalve met de mensen die jij toestemming geeft.

 

Krijg zorg op maat

Er zijn PGO’s die zich richten op specifieke functies en PGO’s die zich richten op meerdere of alle mogelijke functies. Het is fijn als jouw PGO flexibel is en past bij jouw leven en gezondheid. Als je bijvoorbeeld diabetes of reuma hebt, wil je aanvullende gegevens zoals bloedglucosewaarden en pijnscores kunnen registreren. Bij een chronische huidziekte wil je eenvoudig foto’s kunnen delen met je zorgverleners. Als je een gezondere levensstijl navolgt, wil je voeding en gewicht kunnen registreren.

 

Volg Ehealth

Er zijn steeds meer apps en websites die zorg aanbieden. Misschien heeft jouw huisarts wel een online spreekuur, kun je online fysiotherapie doen of een training over gezond eten. Ook voor zwangerschap, diabetes, stress, slaapproblemen of psychische klachten zijn verschillende oplossingen te vinden. Je kunt vaak zelfstandig aan de slag of met een online begeleider.

 

Maak het jouw zorgverleners makkelijk

Sommige PGO’s bieden ook een ZNO. Wat dit is? Een zorgnetwerkomgeving. Dit betekent dat jouw zorgverleners makkelijk met elkaar kunnen samenwerken. Ze kunnen de programma’s die zij gebruiken met elkaar verbinden en taken verdelen. Doordat zij beter samen kunnen werken, krijg jij betere zorg.

 

PGO handleiding

Wil je een PGO testen of om te kijken of het waardevol voor jou kan zijn?

Stap 1: Aanmelden

Om een PGO te gebruiken, moet je je eerst aanmelden bij een PGO. Dit kan via de website of app met jouw mailadres. Het is belangrijk dat jouw zorggegevens veilig zijn. Daarom moet je vaak in 2 stappen inloggen (2 factor authentication) met bijvoorbeeld een SMS of authenticator app.

Klik hier om je aan te melden bij Quli.

 

Stap 2: Koppel jouw netwerk

Van wie wil jij informatie zien? En met wie wil jij zelf zorggegevens delen? Deze personen en organisaties kun je koppelen in jouw PGO. Denk aan jouw mantelzorger, huisarts, begeleider, fysiotherapeut of ervaringsdeskundige. Jij geeft per persoon aan wie wat mag zien. Dat is wel zo veilig en privé!

 

Stap 3: Haal jouw gegevens op

In de PGO kan je alle medische gegevens opvragen door in te loggen met je Digid. Dan weten ze zeker dat jij het bent. Je vraagt dan meteen jouw gegevens op en kan  je eigen dossier bijhouden met de gegevens die belangrijk zijn voor jouw gezondheid.

 

Stap 4: Kies jouw apps in de Appotheek

Elke PGO heeft verschillende applicaties waaruit je kan kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld veilig beeldbellen, ehealth apps gebruiken, herinneringen zetten om medicijnen te nemen en veel meer… Soms kies je zelf met welke apps je begint. Soms schrijft een zorgprofessional je deze voor. Daarom noemen we dit ook wel de ‘appotheek’.

 

Stap 5: Wat kan jij thuis doen?

In overleg met jouw arts kan je zelf gegevens bijhouden, zoals bijvoorbeeld het meten thuis van je bloeddruk of je gewicht. Dit geeft een compleet overzicht van de gegevens over je gezondheid.

Maak een gratis account aan

 

Veiligheid en privacy bij gebruik van een PGO

PGO’s zijn persoonlijk. Dat betekent dat alleen jij toegang hebt tot alle informatie over jou. Jouw zorgverzekeraar kan dus niet hierin meekijken. Jij kiest ervoor welke informatie jij deelt en met wie. En je kunt op elk moment toestemming weer intrekken. De informatie wordt veilig verstuurd – de gegevens worden versleuteld. Als je zeker wil weten of een PGO veilig is, kun je kijken naar het MedMij-label en het NEN 7510 certificaat.

 

Privacy volgens MedMij

Als je jouw gezondheidsgegevens uitwisselt via een MedMij-deelnemer weet je deze dingen zeker:

  1. Je hebt zelf regie over je eigen gezondheidsgegevens en kan ze gedurende je hele leven blijven gebruiken in jouw eigen persoonlijke gezondheidsomgeving.
  2. Alleen jij bepaalt welke gegevens je in je PGO verzamelt en met wie je ze deelt.
  3. Jouw gezondheidsgegevens zijn volgens strenge eisen beveiligd en tijdens de uitwisseling altijd versleuteld.
  4. Je gegevens worden alleen bewaard in je eigen PGO en op de plek waar ze nu ook al staan, bij je zorgaanbieder. Je gegevens komen dus niet bij derden terecht.
  5. Niet alleen jouw PGO heeft het MedMij-label; ook de zorgverlener waar je gegevens mee uitwisselt heeft het label.
  6. Stichting MedMij voert de uitgebreide toetsing uit die nodig is om het MedMij-label te verkrijgen.
  7. Stichting MedMij bestaat uit nationale organisaties van patiënten en zorgverleners.

 

Veiligheid met NEN 7510

NEN 7510 geeft aan of een PGO veilig met gegevens en computersystemen omgaat. Dus hoe sla je informatie op, met wie deel je deze en hoe makkelijk zijn deze te stelen. Als een PGO het NEN 7510 certificaat heeft, weet je zeker dat ze er alles

aan doen om jouw informatie te beschermen. Ze kijken naar alle gevaren, maken plannen om dit te voorkom en en voeren deze uit.

BC NEN 7510 logo

NEN 7510 controleert elk jaar of de PGO nog aan alle regels voldoet. Zo weet je zeker dat je een veilige PGO te pakken hebt!

Hoeveel kost een PGO?

Voormalig minister Bruins van Medische zorg heeft gezegd dat iedereen gratis gebruik kan maken van een PGO. De overheid betaalt PGO-leveranciers daarom voor iedereen gebruiker die zijn medische gegevens ophaalt. Jij betaalt zelf dus niets.

Het kan zijn dat je wel moet betalen voor onderdelen van een app of website. Denk aan een online afspraak voor een persoonlijk gezondheidsadvies of het volgen van online behandelingen (ehealth).

Maak nu een gratis account aan